Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Περί της σύνθεσης του μονοπατιού σε πέντε ειλητάρια

Για να εξηγηθούν καλύτερα οι διαφορετικές πλευρές του #Μονοπατιού
σε ξεχωριστές ενότητες, το βιβλίο αυτό γράφτηκε σε πέντε ειλητάρια.
Αυτά έχουν τίτλους: Γη, Νερό, Φωτιά, Άνεμος και Κενό.
Στο ειλητάριο της Γης, η γενική περιγραφή της #επιστήμης_της_στρατηγικής σύμφωνα με την σχολή #Μιγιαμότο_Μουσάσι. Είναι δύσκολο να μάθεις το αληθινό #μονοπάτι μόνο μέσα από τη σπαθασκία. Μαθαίνεις τα μικρά πράγματα ακολουθώντας το ίδιο #μονοπάτι με των μεγάλων, κολυμπώντας από τα ρηχά στα βαθιά. Επειδή ένας ευθύς δρόμος δημιουργείται ισοπεδώνοντας την γη και σκληραίνοντας την με χαλίκι, αποκαλεί το πρώτο ειλητάριο Γη, σαν να ήταν ένας ευθύς δρόμος που χάραξε κάποιος στο έδαφος.
Δεύτερο έρχεται το ειλητάριο του Νερού. Παίρνοντας το νερό ως υπόδειγμα, μετατρέπουμε το πνεύμα μας σε νερό. Το νερό προσαρμόζεται εύκολα μέσα σε ένα στρογγυλό ή τετράγωνο δοχείο, μετατρέπεται σε μια απλή σταγόνα ή σε ένα απέραντο ωκεανό. Έχει το χρώμα μιας βαθυγάλανης λίμνης. Έχοντας αυτήν την καθαρότητα ως έμπνευση, έτσι αυτή η #σχολή παρουσίασε το ειλητάριο του Νερού.
Τρίτο είναι το ειλητάριο της Φωτιάς. Αυτό το βιβλίο αφορά την #μάχη. Το πνεύμα της Φωτιάς είναι άγριο, είτε η φωτιά είναι μικρή είτε μεγάλη. Το ίδιο ισχύει και για τις μάχες. Το #μονοπάτι της μάχης είναι το ίδιο είτε σε μια μονομαχία είτε σε μια σύγκρουση στρατών δεκάδων χιλιάδων ανδρών. Θα πρέπει να κατανοήσεις ότι το πνεύμα μπορεί να γίνει μεγάλο ή μικρό. Τα μεγάλα πράγματα γίνονται εύκολα ορατά ενώ τα μικρά είναι δυσδιάκριτα. Με άλλα λόγια, είναι δύσκολο σε πολυάριθμους άνδρες να αλλάξουν θέση, και έτσι οι κινήσεις τους μπορούν να προβλεφθούν εύκολα. Ένα #άτομο όμως μπορεί να αλλάξει γνώμη τόσο γρήγορα ώστε είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τις κινήσεις του. Αυτό θα πρέπει να το κατανοήσεις. Θα πρέπει να εξασκείσαι ώστε να συνηθίσεις στις γρήγορες αλλαγές του νου κατά την διάρκεια της μάχης, μέχρι που να αρχίσεις να τις αντιλαμβάνεσαι αβίαστα. Είναι απαραίτητο να αντιμετωπίζεις την εκπαίδευση σου ως κομμάτι της καθημερινής σου ζωής. Με τον τρόπο αυτόν το πνεύμα σου θα παραμένει αναλλοίωτο.
Έτσι την διεξαγωγή της μάχης την περιγράφει στο ειλητάριο της Φωτιάς.
Τέταρτο έρχεται το ειλητάριο του Αέρα. Το βιβλίο αυτό δεν ασχολείται την σχολή #Μιγιαμότο_Μουσάσι: των "Δύο Σπαθιών" αλλά με άλλες #σχολές πολεμικών τεχνών. Με τον όρο Άνεμος εννοεί την τεχνική ή την παράδοση, δηλαδή τις παλιές παραδόσεις, τις σύγχρονες παραδόσεις και τις οικογενειακές παραδόσεις #στρατηγικής. Εδώ λοιπόν αναφέρεται στις #στρατηγικές των διαφόρων #σχολών του κόσμου. Αυτό είναι ο Άνεμος. Είναι δύσκολο να γνωρίζεις τον εαυτό σου αν δεν γνωρίζεις τους άλλους. Σε όλα τα #μονοπάτια υπάρχουν #δρόμοι παρέκκλισης. Ακόμα κι αν μελετάς το δικό σου #μονοπάτι καθημερινά, αν το πνεύμα σου παρεκκλίνει, τότε το μονοπάτι σου δεν είναι αυθεντικό, έστω κι αν εσύ πιστεύεις πως ακολουθείς ένα καλό δρόμο. Αυτό που ξεκινά ως μικρή παρέκκλιση αργότερα θα γίνει μεγάλη.
Πέμπτο έρχεται το ειλητάριο του Κενού. Λέγοντας #κενό εννοεί κάτι που δεν έχει αρχή και τέλος. Πως μπορείς να περιγράψεις  τα βάθη ή την είσοδο του; Για να πετύχει κανείς αυτήν την αρχή θα πρέπει να αποστασιοποιηθεί από αυτήν. Το Μονοπάτι της #στρατηγικής είναι το Μονοπάτι της #φύσης. Έχει τη δική του #ελευθερία. Όταν αποστασιοποιηθείς από τις αρχές, θα αποκτήσεις εξαιρετική δεξιότητα με πηγαίο και ανεξάρτητο τρόπο. Όλα αυτά εμπεριέχονται στο Μονοπάτι του Κενού. Στο ειλητάριο του Κενού είναι ο δρόμος να εισέλθεις αβίαστα στο αληθινό Μονοπάτι.
(Μιγιαμότο Μουσάσι: Το Βιβλίο των 5 δαχτυλιδιών)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θεωρητική αυτονομία; Αναγκαιότητα των ημερών!

Μια πρώτη προσέγγιση: "Δεν χρειαζόμαστε #αρχηγούς".


Χρειαζόμαστε απλά μία ξεκάθαρη ιδεολογική και κοινωνική #γραμμή, #ανθρώπους που να γνωρίζουν τι αντιπροσωπεύουμε αλλά και τι χρειάζεται από αυτούς τους ίδιους. Δεν χρειάζονται "ρομπότ" και ούτε χρειάζονται καθάριες ελεύθερες βουλήσεις, που να πιστεύουν με κριτικό "αντιπολιτευτικό" πνεύμα στην Ιδέα, στον σκοπό μας.


Η αυτονομία σήμερα αποτελεί το #πολιτικό_μέσον για να κρατήσουμε ζωντανή την πίστη μας, για να ασκήσουμε επιτέλους #κοινωνικό_λόγο. Η αυτονομία αποτελεί αποκλειστικά το πρώτο μεταβατικό στάδιο, Σε ένα ανώτερο στάδιο όλες αυτές οι #αυτόνομες πατριωτικές ομάδες θα μπορέσουν να δημιουργήσουν μέσα από όλους αυτούς τους εκπαιδευτικούς χώρους, τα εργοστάσια, τις ομάδες κοινωνικής παρέμβασης, έναν πολιτικό πλέον #φορέα, ο οποίος καθώς και τα μέλη του έχουν ψηθεί στον αγώνα, ο καθένας στην #ειδικότητα του θα έχει πολιτικό πρόγραμμα.

(*Περιοδικό "Αντίδοτο", 16/1986)
(*Νοσταλγοί του μέλλοντος, 2011…

Fifty Shades of Grey??

Orientamenti (Προσανατολισμοί)

Είναι ανώφελο να δημιουργούμε παραισθήσεις με τις χίμαιρες μιας οιασδήποτε αισιοδοξίας:

Εμείς σήμερα βρισκόμαστε στο τέλος ενός κύκλου Εμείς σήμερα βρισκόμαστε στο μέσον ενός κόσμου ερειπίων.

Και το ερώτημα που πρέπει να τεθεί είναι:
Υπάρχουν ακόμα Άνθρωποι όρθιοι στα πόδια τους εν μέσω αυτών των ερειπίων;