Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Miyamoto Musashi: Το ειλητάριο της φωτιάς

Κράτα το προσκέφαλο κάτω-


"Να κρατάς το προσκέφαλο κάτω" #σημαίνει: να μην αφήνεις τον εχθρό να σηκώσει το κεφάλι του.
Στην διάρκεια μίας #μάχης, είναι κακό ο #εχθρός να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων- θα πρέπει πάντα να μπορείς να την έχεις εσύ. Προφανώς, ο #εχθρός σου θα επιδιώκει  το ίδιο ακριβώς πράγμα. Είναι λοιπόν αδύνατον να τον οδηγήσεις σε μία κατάσταση ευνοϊκή για σένα αν δεν μπορείς να #προβλέψεις τις ενέργειες του. Αν απλώς σταματάς τον #εχθρό την ώρα που προσπαθεί να σπαθίσει, παραμερίζεις το σπαθί του τη στιγμή που πάει να σε καρφώσει, ή να ξεφεύγεις από τη λαβή του τη στιγμή που πάει να σε αρπάξει, βρίσκεσαι πίσω του στο θέμα της #στρατηγικής.
Αυτό που εννοείτε: όταν λέει ότι πρέπει να "κρατάς το προσκέφαλο κάτω" είναι κάτι διαφορετικό. Όταν έχεις κατανοήσει αυτήν την αρχή, κάθε φορά που ο #εχθρός προσπαθεί να κάνει μια επίθεση, εσύ θα την έχεις προβλέψει εκ των προτέρων και θα την ακυρώνεις. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να σταματάς την επίθεση του στη συλλαβή "έπ...", να ακυρώνεις το άλμα του στη συλλαβή "άλ..." και να αποκρούεις το σπάθισμα του στην συλλαβή "σπα...".
Αυτό που έχει σημασία στη #στρατηγική_τέχνη είναι να παρεμποδίζεις τις ενέργειες του #εχθρού που είναι χρήσιμες για αυτόν αλλά να του επιτρέπεις τις άχρηστες. Εντούτοις αν κάνεις μονάχα αυτό, βρίσκεσαι μόνο στην άμυνα. Πρώτα λοιπόν, ενεργώντας σύμφωνα με το #μονοπάτι, πρέπει να παρεμποδίσεις τις τεχνικές του #εχθρού, ακυρώνοντας τα σχέδια του, και μετά να τον ελέγξεις απόλυτα. Όταν καταφέρεις κάτι τέτοιο, θα γίνεις δάσκαλος της #στρατηγικής.

(Μιγιαμότο Μουσάσι: Το βιβλίο των πέντε δαχτυλιδιών)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θεωρητική αυτονομία; Αναγκαιότητα των ημερών!

Μια πρώτη προσέγγιση: "Δεν χρειαζόμαστε #αρχηγούς".


Χρειαζόμαστε απλά μία ξεκάθαρη ιδεολογική και κοινωνική #γραμμή, #ανθρώπους που να γνωρίζουν τι αντιπροσωπεύουμε αλλά και τι χρειάζεται από αυτούς τους ίδιους. Δεν χρειάζονται "ρομπότ" και ούτε χρειάζονται καθάριες ελεύθερες βουλήσεις, που να πιστεύουν με κριτικό "αντιπολιτευτικό" πνεύμα στην Ιδέα, στον σκοπό μας.


Η αυτονομία σήμερα αποτελεί το #πολιτικό_μέσον για να κρατήσουμε ζωντανή την πίστη μας, για να ασκήσουμε επιτέλους #κοινωνικό_λόγο. Η αυτονομία αποτελεί αποκλειστικά το πρώτο μεταβατικό στάδιο, Σε ένα ανώτερο στάδιο όλες αυτές οι #αυτόνομες πατριωτικές ομάδες θα μπορέσουν να δημιουργήσουν μέσα από όλους αυτούς τους εκπαιδευτικούς χώρους, τα εργοστάσια, τις ομάδες κοινωνικής παρέμβασης, έναν πολιτικό πλέον #φορέα, ο οποίος καθώς και τα μέλη του έχουν ψηθεί στον αγώνα, ο καθένας στην #ειδικότητα του θα έχει πολιτικό πρόγραμμα.

(*Περιοδικό "Αντίδοτο", 16/1986)
(*Νοσταλγοί του μέλλοντος, 2011…

Fifty Shades of Grey??

Orientamenti (Προσανατολισμοί)

Είναι ανώφελο να δημιουργούμε παραισθήσεις με τις χίμαιρες μιας οιασδήποτε αισιοδοξίας:

Εμείς σήμερα βρισκόμαστε στο τέλος ενός κύκλου Εμείς σήμερα βρισκόμαστε στο μέσον ενός κόσμου ερειπίων.

Και το ερώτημα που πρέπει να τεθεί είναι:
Υπάρχουν ακόμα Άνθρωποι όρθιοι στα πόδια τους εν μέσω αυτών των ερειπίων;